Nema raspodjele kredita MMF-a

Izjava guvernera Senada Softića listu „Dnevni avaz“

Datum objave 2.5.2020.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić prokomentirao je za „Avaz“ činjenicu da Vijeće ministara BiH nije ni prekjučer donijelo odluku o povlačenju sredstava od MMF-a u iznosu od 330 miliona eura.

U ovu instituciju stigla je garancija na kredit, tačnije promisorna nota, što je jedan od uslova da kredit bude operativan. No, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara rekao je na konferenciji za medije da je ovdje riječ o političkim igrama.

Međutim, Softić nam je pojasnio da je Centralna banka kao fiskalni agent za BiH prema MMF-u, poslala urgenciju za promisornu notu, koja je trebala ranije biti dostavljena, kao što je to bio slučaj i kod svih kreditnih aranžmana između naše države i MMF-a.

Pored obaveza da Ministarstvo finansija i trezora dostavi Centralnoj banci promisornu notu predviđa se i donošenje odluke Vijeća ministara BiH o raspoređivanju sredstava – rekao nam je Softić i dodao da to znači da Centralna banka BiH ne može izvršiti raspodjelu sredstava MMF-a bez posebne odluke Vijeća ministara.

 



Newsletter CBBiH