Kamate ne bi trebale rasti

Izjava guvernera CBBiH listu „Dnevni avaz“

Datum objave teksta 15.04.2020. 

Ne bi trebalo doći do rasta kamatnih stopa, kazao je za „Avaz“ guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić komentirajući nestabilnu ekonomsku situaciju nastalu zbog pandemije koronavirusa.

Riječ je o kamatnim stopama na potrošačke i ostale kredite koje daju banke u Bosni i Hercegovini.

Moratorij otplate

Nedavno je Agencija za bankarstvo FBiH uvela moratorij na otplatu kredita građanima kojima je smanjena kreditna sposobnost kao posljedica negativnih efekata proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH.

Ali porastom recesije i zbog sve veće ekonomske krize u Evropi i svijetu postoji opravdan strah od povećanja kamatnih stopa.

Softić nam je pojasnio da je kretanje kamatnih stopa na kredite vezano za kretanje EURIBOR-a.

  • Što se tiče kretanja kamatnih stopa na kredite u narednom periodu, ono će djelimično biti generirano kretanjem kamatnih stopa na evropskom tržištu, imajući u vidu da su dugoročne kamatne stope u BiH uglavnom vezane za kretanje EURIBOR-a – smatra Softić.

U srednjoročnom periodu, Softić kaže da se ne očekuje rast kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB).

  • Međutim, veoma je nezahvalno u trenutnoj situaciji krize izazvane koronavirusom prognozirati buduća ekonomska i monetarna kretanja. Domaće banke se u značajnoj mjeri oslanjaju na domaće izvore finansiranja i, sve dok su domaći depoziti stabilni, ne bi trebalo doći do rasta kamatnih stopa – kaže Softić.

Guverner Softić ističe da je već sada izvjesno da ćemo u BiH u prvom i drugom kvartalu zabilježiti smanjenje ekonomske aktivnosti u odnosu na prošlu godinu.

Stiže recesija

  • To znači da već možemo govoriti o recesiji u prvom polugodištu ove godine. Međutim, bez ijednog relevantnog statističkog podatka za mart zaista bi bilo neodmjereno govoriti o magnitudama osporavanja rasta. Pandemija jednostavno nema niti jednu epizodu u novijoj historiji s kojom bi se mogla porediti. Teoretski, znamo šta možemo očekivati, ali o tome koliko ozbiljno i dugotrajno će biti usporavanje ekonomskog rasta možemo samo špekulirati – zaključuje on.

Normalno u maju

Guverner Softić se nada da ćemo se u neke normalne tokove početi vraćati već idućeg mjeseca.

  • Mogu samo reći da očekujem da, ako se aktivnosti počnu vraćati u neke normalne tokove u maju, onda recesija ne bi trebala biti ni tako dugotrajna ni pretjerano dramatična sa značajnim gubitkom.


Newsletter CBBiH