U okviru obilježavanja 20. godišnjice CBBiH otvorena numizmatička izložba “Tragom novca”

11.8.2017

11.08.2017.

U povodu obilježavanja 20. godišnjice Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu je 11. augusta 2017. godine, otvorena numizmatička izložba pod nazivom „Tragom novca“. Izložba predstavlja prvu u nizu aktivnosti kojom, pod sloganom „20 godina stabilnosti“, CBBiH obilježava 20. godišnjicu rada. Izložbu je svečano otvorio guverner CBBiH dr. Senad Softić, a otvaranju je prethodila svečana sjednica Upravnog vijeća CBBiH. 

U prigodnom obraćanju prisutnima, guverner Softić je istakao da je Centralna banka Bosne i Hercegovine, koja je počela s radom 11. augusta 1997. godine, odgovorna za izdavanje novca i provođenje monetarne politike na jedinstvenom ekonomskom prostoru. 

„Ponosan sam što mogu istaći da je CBBiH potpuno neovisna, kredibilna i transparentna, i da je svih ovih godina, provodeći monetarnu politiku, služila kao jedan od temelja makroekonomske stabilnosti“, rekao je guverner Softić. 

Prve novčanice konvertibilne marke izdate su 22. juna 1998. godine, a prvi kovani novac u decembru iste godine. 

„Postavka novca koju danas otvaramo prikazuje najljepše i najznačajnije primjerke novca u opticaju na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine, od 4. vijeka prije nove ere do 21. vijeka, koji su dio kolekcije novca u vlasništvu Zemaljskog muzeja BiH ili CBBiH, uključujući i novac koji je trenutno u opticaju“, kazao je guverner. 

Izložba će za javnost biti otvorena do 22. septembra 2017. godine. S ciljem promovisanja ove postavke i informisanja javnosti o novcu u opticaju na teritoriji Bosne i Hercegovine kroz različite historijske periode, CBBiH planira, u saradnji sa svojim partnerskim institucijama i obrazovnim institucijama, upriličiti i organizovane posjete Muzeju do zatvaranja izložbe. 

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine prikazan je promotivni spot o CBBiH, a tokom trajanja izložbe, u prostoriji u kojoj se nalazi postavka novca, prikazivaće se i video film o CBBiH. Guverner Softić promovisao je i jubilarno izdanje srebrenjaka CBBiH, posebno dizajniranog i izrađenog kako bi bila upotpunjena svečanost obilježavanja 20. godišnjice CBBiH. 

Kako je proteklih 20 godina fokus rada CBBiH na stabilnosti, u večernjim satima, na fasadi zgrade CBBiH u Sarajevu biće postavljena video projekcija u znaku “20 godina stabilnosti”.Newsletter CBBiH