Guverner Softić na 35. sastanku Kluba guvernera u Kazahstanu

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Senad Softić prisustvovaće 35. sastanku Kluba guvernera regiona Centralne Azije, Crnog mora i Balkana koji se 17. juna 2016. godine održava u Kazahstanu.

Guverner Softić prezentiraće makroekonomske pokazatelje za Bosnu i Hercegovinu te ukazati na buduće zadatke Centralne banke Bosne i Hercegovine: očuvanje monetarne stabilnosti, jačanje bankarske koordinacije i uloge Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine, uvođenje funkcije nadzora u okviru platnog sistema, osiguranje pravovremene i sveobuhvatne statistike, te ukazati na značaj uloge Centralne banke Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama. 

Centralna banka Bosne i Hercegovine će, takođe, nastaviti raditi na unapređenju saradnje između centralnih banaka, posebno u regionu, jer je takva saradnja rezultirala korisnom razmjenom informacija, znanja i iskustava, koji su poslužili za unapređenje procesa rada u instituciji. 

Klub guvernera regiona Centralne Azije, Crnog mora i Balkana dva puta godišnje okuplja guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija kako bi razmijenili mišljenja o aktuelnim temama i daljnjem unapređenju međusobne saradnje.

Newsletter CBBiH