Guverner S. Softić i član UV CBBiH A. Kolobarić u Washingtonu sa zvaničnicima IMF i WB

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić i članica Upravnog vijeća CBBiH mr. Ankica Kolobarić borave u Washingtonu gdje su, kao članovi delegacije BiH koju predvode predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, prisustvovali Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. 

Nakon Godišnje skupštine, održan je niz bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda tokom kojih je razgovarano o najnovijim makroekonomskim kretanjima, monetarnoj politici, te o nedavno odobrenom trogodišnjem Proširenom programu između BiH i Međunarodnog monetarnog fonda. U razgovoru sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Nadeemom Ilahijemim bilo je riječi o Pismu namjere i izvještajima tehničkih misija Međunarodnog monetarnog fonda u CBBiH, te aktivnostima koje treba provesti iz Pisma namjere i izvještaja tehničkih misija. Tokom ovih sastanaka ukazano je na važnost očuvanja valutnog odbora i monetarne stabilnosti, kao i stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema u cjelini. 

Guverner Softić i članica Upravnog vijeća A. Kolobarić prisustvovali su sastanku Konstituernce Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, i debati ministara finansija i guvernera centralnih banaka o ekonomskim izazovima u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi koja je održana na inicijativu Paula Thomsena, direktora Odjeljenja za Evropu u Međunarodnom monetarnom fondu. 

Tokom boravka u Washingtonu, guverner Softić i članica Upravnog vijeća A. Kolobarić održali su poseban sastanak sa direktorom Odjela za statistiku u Međunarodnom monetarnom fondu tokom kojeg su ukazali na značaj daljeg unapređenja statistike koju vodi CBBiH, kao jedne od važnih funkcija CBBiH.

Newsletter CBBiH