Guverner Softić potpisao Međubankarski sporazum o isplati klirinškog duga

21.03.2017.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Senad Softić je 21. marta 2017. godine, u Moskvi, u ime Centralne banke Bosne i Hercegovine, koja je bankarski i fiskalni agent države Bosne i Hercegovine, potpisao međubankarski sporazum s predstavnicima državne Banke za razvoj i vanjske ekonomske odnose (Vnešekonombank) iz Rusije.

Ovim sporazumom se reguliše obračun i otplata duga prema Sporazumu između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izmirenju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.

Potpisivanjem ovog međubankarskog sporazuma stvoreni su tehnički preduslovi za isplatu klirinškog duga bivšeg SSSR-a prema Bosni i Hercegovini, a njegovom potpisivanju prethodilo je potpisivanje međudržavnog sporazuma koji su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Anatoljevič Storčak.

Prema uslovima navedenim u sporazumu, u roku od 45 dana nakon ratifikacije Sporazuma između Ruske Federacije i Vijeća ministara BiH, Vnešekonombank će, po primitku sredstava od Ministarstva finansija Ruske Federacije, isplatiti iznos od 125.157.834,38 USD na račun Ministarstva finansija i trezora BiH kod Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Sredstva će se dalje rasporediti za potrebe institucija BiH, entitete i Brčko distrikt u skladu s proporcijama dogovorenim u međudržavnom Sporazumu.

Newsletter CBBiH