Potpisan Protokol o saradnji između Centralne banke BiH i Centralne banke Republike Turske

04.04.2017.

Guverneri Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), dr. Senad Softić i Centralne banke Republike Turske (CBRT) Murat Çetinkaya potpisali su 3. aprila 2017. godine Protokol o saradnji između ove dvije institucije. Cilj potpisivanja ovog protokola je unapređenje odnosa i jačanje saradnje dvije centralne banke na polju razmjene znanja i informacija kroz posjete eksperata i saradnju na tehničkom nivou. 

U skladu s Protokolom, razmjene se mogu odvijati u obliku tehničkih savjeta, obuka, seminara, radionica, stručnih ili istraživačkih posjeta, te stručnih istraživanja u prethodno međusobno dogovorenim područjima. 

Guverner dr. Softić izrazio je zadovoljstvo zbog sklapanja Protokola između CBBiH i CBRT, jer se njegovim potpisivanjem uposlenicima CBBiH otvaraju mogućnosti za dalje stručno usavršavanje i razmjenu znanja s turskim kolegama. CBRT je jedna od centralnih banka koja ulaže u razvoj edukacijskih kapaciteta, među kojima treba izdvojiti Istanbulsku školu centralnog bankarstva koju je i osnovala CBRT i koja predstavlja jednu od najrespektabilnijih institucija na polju edukacije u centralnom bankarstvu. 

Potpisivanje ovog protokola obavljeno je na marginama 37. sastanka Kluba guvernera Centralne Azije, regije Crnog mora i balkanskih država koje se ovaj put održava u Turskoj (Antalya, 2.4. - 4.4.2017). Glavne teme ovog sastanka guvernera bile su finansijska stabilnost, traženje načina za povećanje otpornosti sistema na šokove i najnoviji makroekonomski pokazatelji u zemljama članicama Kluba guvernera.

Newsletter CBBiH