Guverner CBBiH prisustvovao proljetnom zasjedanju MMF i SB u Vašingtonu

24.04.2017.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić boravio je od 21. do 23. aprila 2017. godine u Vašingtonu, gdje je, kao član delegacije BiH koju je predvodio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, prisustvovao proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB). 

Zajedno sa bh. zvaničnicima, guverner Softić je prisustvovao sastancima sa visokim zvaničnicima MMF-a i SB. U okviru bilaterlanih sastanaka sa predstavnicima MMF-a, guverner Softić je razgovarao o statusu provedbe mjera iz Pisma namjere koje se odnose na CBBiH i finansijski sektor, uključujući i pripremu sveobuhvatnog Memoranduma o razumijevanju u oblasti finansijske stabilnosti. Guverner je, također, razgovarao i o implementaciji programa dogovorenih u okviru tehničke pomoći Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, te podršci bankarskom i finansijskom sektoru. Tokom svih sastanaka guverner Softić je ukazao na značaj nezavisnosti CBBiH kao jedinstvene monetarne institucije i njene uloge u očuvanju monetarne i finansijske stabilnosti. MMF je dao podršku CBBiH i njenoj ulozi u finansijskom sistemu. Guverner se posljednjeg dana boravka sastao i sa Paulom Thomsenom, direktorom Odjeljenja za Evropu u Međunarodnom monetarnom fondu. 

Guverner je u Vašingtonu prisustvovao sastanku guvernera centralnih banaka i ministara finansija na kojem je prezentiran Regionalni ekonomski izvještaj za zemlje centralne i jugoistočne Evrope i u okviru njega, podaci za BiH. 

Zajedno s ostalim članovima bh. delegacije, guverner je prisustvovao i sastanku holandske Konstituence, kojoj pripada BiH, na kojem je, kako je uobičajeno, razmatrano stanje u zemljama članicama Konstituence.

 

Newsletter CBBiH