CBBiH organizuje međunarodnu konferenciju pod nazivom „20 godina stabilnosti“

18.09.2017.

Povodom obilježavanja 20 godina rada, Centralna banka BiH (CBBiH) organizuje konferenciju međunarodnog karaktera pod nazivom „20 godina stabilnosti“, koja će biti održana u petak, 22. septembra 2017. godine u Sarajevu. 

Prisustvo konferenciji potvrdili su najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Evrope i regiona, te kreatori politika i eksperti iz Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija. 

Prigodnim govorom prisutne će pozdraviti guverner CBBiH dr Senad Softić, a uvodna obraćanja imaće član Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr Denis Zvidić, član Izvršnog odbora Evropske centralne banke gosp. Benoit Coeuré, i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Konferencija je strukturirana u tri sesije. U okviru prve sesije, na proteklih 20 godina CBBiH, osvrnuće se bivši guverneri i aktuelni guverner CBBiH. Posebna obraćanja na početku ove sesije imaće Nadeem Ilahi, šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH i Linda van Gelder, direktor Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Druga sesija biće posvećena novim izazovima za centralne banke u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, dok se tema treće sesije odnosi na ključne makroekonomske aspekte u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. U ove dvije sesije učestvovaće čelnici centralnih banaka Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, te visoki predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Direkcije za ekonomske i finansijske poslove Evropske komisije.

Tokom konferencije, guverner Softić promovisaće monografiju izdatu u povodu obilježavanja godišnjice Centralne banke Bosne i Hercegovine. Dan konferencije je i zadnji dan numizmatičke izložbe koja je pod nazivom „Tragom novca“, postavljena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, od 11. augusta 2017. godine.

 

Newsletter CBBiH