U CBBiH obilježen Svjetski dan štednje

31.10.2017.

U povodu Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. 10. 2017. godine, Centralnu banku Bosne i Hercegovine posjetili su učenici trećeg razreda sarajevske Osnovne škole „Osman Nakaš“ i maturanti Srednje ekonomske škole iz Maglaja. 

Prilikom posjete, osnovci su obišli postavku novca u zgradi Centralne banke Bosne i Hercegovine, a o značaju i potrebi da štede govorio je guverner dr. Senad Softić. Za maturante je upriličena prezentacija pod nazivom „Štednja i odgovorno upravljanje novcem“, te kviz znanja. 

Posjeta učenika je ujedno i sastavni dio finansijske edukacije koju posljednjih godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine, s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada Centralna banka otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola, te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine (SAD, Austrija). 

Svjetski dan štednje bio je prilika da se učenicima podijeli publikacija za djecu pod nazivom „Novko i Novčica u svijetu novca“ koju je objavila Centralna banka Bosne i Hercegovine u saradnji s European Fund for South East Europe (EFSE) i Udruženjem „U Plusu“. Publikacija je sastavni dio projekta saradnje Centralne banke Bosne i Hercegovine i EFSE u oblasti promocije finansijske edukacije i inkluzije. 

Također, prikazan je i prigodan film o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, novcu i štednji koji je postavljen na YouTube kanalu Centralne banke Bosne i Hercegovine. 

I obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana štednje u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine proteklo je u znaku 20. godišnjice rada koju pod sloganom „20 godina stabilnosti“ obilježava ova institucija.  


Newsletter CBBiH