Guverner Softić primio u posjetu ambasadoricu NR Kine

Sarajevo, 22.3.2018.

Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Nj.E. Chen Bo posjetila je danas, 22. 3. 2018. godine Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH), gdje se sastala s guvernerom CBBiH dr. Senadom Softićem s kojim je razmijenila informacije o stanju u bh. ekonomiji i finansijskom sektoru, kao i trenutnim i planiranim aktivnostima CBBiH.

Tokom razgovora, guverner dr. Softić je iskoristio priliku da upozna ambasadoricu s najnovijim makroekonomskim pokazateljima za BiH, te se osvrnuo na stanje u bankarskom sektoru, gdje je istakao da je 2017. godinu obilježilo jačanje stabilnosti sektora kroz kontinuirani proces konsolidacije, te usvajanja nove zakonske regulative, čija je glavna odlika modernizacija i usklađivanje domaćih propisa s regulativom EU, što bi trebalo doprinijeti jačanju stabilnosti bankarskog sektora.

Pri tome je guverner istakao da je u cilju dalje harmonizacije zakonskog okvira za bankarski sektor naročito važno usvajanje novog Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Ambasadorica Bo je guvernera upoznala o nekoliko inicijativa koje za cilj imaju unapređenje ekonomske razmjene između dvije države, čije će mogućnosti značajno porasti očekivanim ukidanjem viznog režima koji će omogućiti lakšu komunikaciju privrednika i razvoj sektora turizma. Nj.E. Chen Bo je posebno naglasila interes vlade Narodne Republike Kine za investiranje u infrastrukturne projekte, kao i mogućim oblicima podrške malim i srednjim preduzećima u BiH.


Newsletter CBBiH