CBBiH u Mostaru obilježila Svjetski dan štednje

Sarajevo, 31.10.2018.

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava danas 31.10.2018. godine, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), u objektu Glavne jedinice Mostar organizovana je posjeta učenika trećeg razreda mostarske Osnovne škole „Antun Branko Šimić“ i učenika Gimnazije Mostar.

Prilikom posjete, učenicima su upriličene prigodne prezentacije, prilagođene uzrastu, na temu upravljanja novcem i važnosti štednje, s ciljem da se kod djece od najranijih dana stvori svijest i razvoj ovih korisnih navika. Osim toga, učenici su bili u prilici da se upoznaju s radom CBBiH i njenim funkcijama.

Svjetski dan štednje bio je prilika da se učenicima podijele prigodne publikacije – brošura za djecu pod nazivom „Novko i Novčica u svijetu novca“ te letak za srednjoškolce pod nazivom „Šta je štednja?“.

Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine (SAD, Austrija).

Pored centralnog događaja održanog u Mostaru, CBBiH je danas i u objektima u Sarajevu primila u posjetu učenike osnovne škole iz Sarajeva te srednjih škola iz Maglaja i Brijesnice Velike.

Takođe, CBBiH je organizovala obilježavanje Svjetskog dana štednje na Palama (29.10.) i u Banjoj Luci (30.10.), a isto će uraditi i u Brčkom (1.11.).

Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).


Newsletter CBBiH