CBBiH u Brčkom obilježila Svjetski dan štednje

Sarajevo, 1.11.2018.

Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31.10.2018. godine, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), danas je u objektu Centralne banke Bosne i Hercegovine Filijala Brčko organizovana posjeta učenika Prve i Druge osnovne škole i učenika Srednje ekonomske škole.

Prilikom posjete, učenicima su upriličene prigodne prezentacije, prilagođene uzrastu, na temu upravljanja novcem i važnosti štednje, s ciljem da se kod djece od najranijih dana stvori svijest i razvoj ovih korisnih navika. Osim toga, učenici su bili u prilici da se upoznaju s radom CBBiH i njenim funkcijama.

Obilježavanje Svjetskog dana štednje bilo je prilika da se učenicima podijele prigodne publikacije – brošura za djecu pod nazivom „Novko i Novčica u svijetu novca“ te letak za srednjoškolce pod nazivom „Šta je štednja?“.

Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine (SAD, Austrija).

Takođe, CBBiH je organizovala obilježavanje Svjetskog dana štednje u Palama (29.10.), Banjoj Luci (30.10.) i u Mostaru (31.10.).

Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).


Newsletter CBBiH