Интернетом кружи измишљена изјава гуверенера Софтића о криптовалутама

10.12.2019.

Сарајево, 10. 12. 2019.

Централна банка Босне и Херцеговине (ЦББиХ) упозорава јавност да интернетом кружи измишљена изјава гувернера ЦББиХ др Сенада Софтића, која је објављена као дио чланка „Нови финансијски интервју Горана Бреговића може помоћи босанцима да се обогате“, а којим се грађани БиХ охрабрују на инвестирање у криптовалуте.

ЦББиХ напомиње да ова институција никада није давала нити ће давати изјаве којима се сугерише било која врста инвестирања, укључиво и инвестирање у криптовалуте Ставови ЦББиХ на тему криптовалута и fintecha су већ познати и више пута објављивани, а у складу су с политикама Европске централне банке (ЕЦБ) која заговара конзервативан и опрезан приступ.

С обзиром на то да ова измишљена изјава може бити третирана као подршка гувернера и ЦББиХ као институције на подузимање одређених финансијских одлука, ЦББиХ упозорава грађане да буду опрезни и због чињенице да се уз текст, који садржи наводну гувернерову изјаву, дају и инструкције о инвестирању у криптовалуте.

Такође, желимо да скренемо пажњу грађанима да је овај чланак направљен на начин да би се стекао утисак да га је објавио један од news портала из Босне и Херцеговине. На дну чланка се налазе позитивни коментари, чиме је аутор, очито, желио подићи ниво вјеродостојности садржаја. Једино по чему се овај чланак разликовао по изгледу од чланка с оригиналног news портала јесте линк на коме се исти налази.

Имајући све наведено у виду, као и тренд пораста интернет превара, ЦББиХ позива грађане да добро обрате пажњу на информације које се пласирају путем интернета, а посебно на оне које се тичу њихове имовине и/или личних података.