Intervju guvernera Senada Softića listu „Dnevni avaz“ - Čeka nas teška godina

11.12.2020

STAVOVI Guverner Centralne banke BiH Senad Softić za „Avaz“

Ekonomski nivo od prije pandemije dosegnućemo tek za dvije godine

Očekuje nas pad lične potrošnje u ovoj godini, kaže Softić

U naredne dvije godine ne očekuje se rast realnog bruto društvenog proizvoda u BiH iznad 3 posto, a stagnacija će se osjetiti u svim sektorima društva i ekonomije, kazao je u razgovoru za „Avaz“ guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Senad Softić.

Značajan pad

Dodao je da CBBiH očekuje značajan pad ekonomskih aktivnosti u ovoj godini.

-Ovako umjerenim stopama rasta, dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti očekuje se najranije 2022. godine. Prethodna projekcija snažnijeg oporavka u 2021. godini je pomjerena za kraj projekcijskog perioda, prvenstveno zbog intenziteta drugog vala pandemije, ali i slabijeg od očekivanog efekta vladine potrošnje na ekonomsku aktivnost u zemlji tokom 2020. godine – istakao je Softić.

Prema njegovim riječima, u tekućoj godini se očekuje kako će jedino rast državne potrošnje donekle ublažiti smanjenje ukupne ekonomske aktivnosti, dok će sve ostale komponente bruto društvenog proizvoda bilježiti značajan pad.

-Usljed nepovoljnih kretanja na tržištu rada, pada doznaka iz inozemstva, smanjene kreditne aktivnosti te smanjenja potrošačkog optimizma, očekuje se snažan pad lične potrošnje u ovoj godini. Jedino u slučaju ove komponente agregatne potrošnje ne očekuje se povratak na pretkrizni nivo do kraja 2022. – kazao je Softić

Ističe da se u 2021. i 2022. godini očekuje rast značaja investicija u generisanju bruto društvenog proizvoda, pod pretpostavkom održavanja kontinuiteta javnih investicija.

-U skladu s trendovima u realnoj ekonomiji, blaže jačanje inflatornih pritisaka očekuje se tek od naredne godine. Ipak, trenutne projekcije za 2021. i 2022. godinu mogu biti podložne snažnijim revizijama ukoliko se epidemiološka situacija ne poboljša do kraja prvog polugodišta naredne godine i ukoliko negativni efekti na ekonomsku aktivnost u glavnim trgovinskim partnerima budu znatno lošiji u odnosu na naše projekcijske pretpostavke – naglasio je Softić.

Istakao je da projekcije mogu biti korigirane i naviše ukoliko se epidemiološka situacija, zbog pronalaska vakcine, znatno poboljša u zemlji i svijetu.

Brži oporavak

-Ukoliko bi se oporavak dogodio već u prvom polugodištu naredne godine, to bi rezultiralo bržim oporavkom turističke i vezanih djelatnosti. Takođe, projekcije mogu biti korigovane naviše i ukoliko se intenziviraju javne investicije i provedu neke od dugo najavljivanih strukturnih reformi – kazao je Softić.

Umjereni optimizam

Prema riječima Softića, ipak ima prostora za umjereni optimizam.

-Podsjećam, prve procjene govorile su o padu bruto društvenog proizvoda između 6 i 6,5 posto. Međutim, evo pred kraj godine možemo govoriti o smanjenju od 4,6 posto, što je znatno manje od prvih procjena – istakao je Softić.


Newsletter CBBiH