Jačanje integriteta Centralne banke Bosne i Hercegovine kroz projekat “Etička linija”

10.6.2021

U sklopu razvoja funkcije usklađenosti poslovanja, kao i podizanja nivoa poslovne etike i integriteta, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) implementiraće sistem za sigurno, zaštićeno i anonimno prijavljivanje svih nepravilnosti – Etička linija. 

Tim povodom, 08.06.2021. godine, eminentni stručnjaci iz ove oblasti Višnja Marilović i Mila Crnogorac-Bajić održale su i višesatnu edukaciju o temi usklađenosti poslovanja i načina funkcionisanja samog sistema. Etička linija predstavlja efikasan  savremen alat kojim se inicira i nadgleda ispitivanje pristiglih prijava kao i provodi istraga navoda o nepriličnom i neetičnom ponašanju bilo kojeg službenika ili imenovanog lica u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine. 

Odluka Centralne banke Bosne i Hercegovine da implementira jedan ovakav sistem, potvrđuje opredjeljenje ove institucije da posluje s integritetom i da preventivno djeluje na sve oblike nepravilnosti, uključujući koruptivne radnje, postupanje u situaciji sukoba interesa i druge nepravilnosti. 

Implementacijom ovog sistema Centralna banka Bosne i Hercegovine pridružiće se vrlo malom broju institucija u BiH, koje su odlučno, efikasno i dosljedno iskazale svoj stav u borbi protiv bilo koje nepravilnosti u poslovanju.

 


Newsletter CBBiH