Uspješno realizovan Program „Jаčаnje institucionalnih kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana"

17.12.2021

Centralna banka Bosne i Hercegovine je uspješno implementirala sve mjere, aktivnosti i rezultate u okviru Programa, u saradnji sa partnerskim timom Deutsche Bundesbank zajedno sa 19[1] centralnih banaka u okviru Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB), Evropskom centralnom bankom i Evropskom komisijom. Krajnji korisnici su centralne banke Albanije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i entitetske agencije za bankarstvo u BiH. Cilj Programa je dodatno jačanje institucionalnih kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana i dvije agencije za nadzor banaka u Bosni i Hercegovini, prvenstveno kroz osnaživanje analitičkih kapaciteta i alata za kreiranje politika, te usvajanje najboljih međunarodnih i evropskih standarda. Evropska unija je, iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), izdvojila 2 miliona eura za implementaciju aktivnosti u Programu tokom 33 mjeseca.

Dana 16.12.2021., Deutsche Bundesbank je organizovala završni sastanak na kojem je profesor Joachim Wuermeling, član Izvršnog odbora Deutsche Bundesbank, naglasio sljedeće: „Ovaj program je odličan primjer istinski kolaborativnog pristupa ЕSCB. Djelujući kolektivno i jedinstveno, ЕSCB se pokazao kao snažan partner u zajednici centralnog bankarstva i spreman je da podrži naše kolege sa Zapadnog Balkana u njihovim naporima da postignu najviše standarde za dobrobit svojih ekonomija i građana.” Gospodin Florian Hauser,vođa tima u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, istakao je: „Program predstavlja važan doprinos unapređenju ekonomskog upravljanja na Zapadnom Balkanu. Isti podržava pripremu centralnih banaka na Zapadnom Balkanu za njihovu integraciju u Evropski sistem centralnih banaka.”

Program je implementiran kroz seminare, obuke, radionice, bilateralne mjere i stažiranja u sljedećim oblastima:bankarska supervizija, finansijska stabilnost, zaštita finansijskih potrošača i finansijska inkluzija, oporavak i sanacija, monetarna politika, platni sistemi, statistika, usklađenost i EU integracije, politika upravljanja, računovodstvo i interna revizija. U kontekstu vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom, Program je uspješno realizovan u potpunosti.

Na sljedećem linku se nalazi kratki film sa povratnim informacijama i dojmovima učesnika u Programu:

https://www.bundesbank.de/en/bundesbank/international-central-bank-dialogue/eu-funded-projects/eu-funded-projects--618392

__________________________

[1] Nacionalnom bankom Belgije, Narodnom bankom Bugarske, Češkom narodnom bankom, Bankom Grčke, Bankom Španije, Bankom Francuske, Hrvatskom narodnom bankom, Centralnom bankom Irske, Bankom Italije, Bankom Litvanije, Centralnom bankom Luksemburga, Mađarskom narodnom bankom, Bankom Holandije, Narodnom bankom Austrije, Narodnom bankom Poljske, Bankom Portugala, Nacionalnom bankom Rumunije, Bankom Slovenije i Narodnom bankom SlovačkeNewsletter CBBiH