Guverner CBBiH Senad Softić za "Avaz": Institucije moraju donijeti hitne mjere

4.6.2022

Iako su zbog rekordne inflacije takve mjere bile očekivane i ekonomski opravdane, najava predsjednice Evropske centralne banke (ECB) Kristine Lagard (Christine Lagarde) da bi ova finansijska institucija u julu mogla donijeti odluku o početku rasta kamatnih stopa pojačava zabrinutost kako će se rast kamata odraziti na BiH i njene građane.

Sve sačekati

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić kaže za “Avaz” da, uprkos procjenama da će kamate rasti za 0,5 posto, odluku treba sačekati.

- Bitno je naglasiti da sve veći rast inflacije u eurozoni stvara dodatni pritisak na ECB vezano za pitanje povećanja kamatnih stopa, procenta rasta i brzine djelovanja. Svakodnevno smo svjedoci mnoštva izjava zvaničnika ECB-a koji iznose viđenja o nivou potencijalnog povećanja, a juli se navodi kao najvjerovatniji datum početka povećanja kamatnih stopa. U svakom slučaju, ostaje da vidimo kako će se stvari dalje odvijati i kakvu će odluku ECB donijeti u julu – kaže Softić.

Guverner CBBiH je prije nekoliko dana prisustvovao sastanku u okviru redovnog godišnjeg ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i zemalja zapadnog Balkana i Turske, koji je bio posvećen ekonomskim izazovima u regiji i mjerama za podršku oporavku od ekonomske krize.

Porezna stopa

On je istakao da bh. institucije moraju donijeti hitne mjere zbog enormnog rasta cijena, posebno energenata.

- Postoji puno instrumenata fiskalne politike u domenu moratorija na akcize, snižavanja poreznih stopa, subvencija za najugroženije kategorije stanovništva, moratorija nad primjenom poreza na dohodak i dobit, kako bi se ovaj globalni inflatorni udar na standard građana ublažio – smatra Softić.

Provjeriti kamate

Odluke ECB-a direktno će se odraziti i na građane BiH. Prema podacima CBBiH, kreditna zaduženost građana kod komercijalnih banaka umjereno raste, a kreditna zaduženost stanovništva u martu ove godine iznosila je 10,5 milijardi maraka.

- Građani bi trebali djelovati preventivno, provjeriti jesu li njihovi kreditni aranžmani zasnovani na fiksnoj ili varijabilnoj kamatnoj stopi i nastojati da varijabilnu pretvore u fiksnu – ističe guverner Softić.

 Newsletter CBBiH