Централна банка Босне и Херцеговине обиљежава 25. годишњицу

11.8.2022.

Данас, 11. августа 2022. године, обиљежавамо 25 година успјешног рада Централне банке Босне и Херцеговине (ЦББиХ), током којих је, у сложеним и изазовним околностима у Европи, свијету и Босни и Херцеговини, одржана монетарна стабилност земље као један од кључних фактора макроекономске стабилности.

Досљедно поштујући законом и Уставом БиХ додијељен мандат, ЦББиХ проводи аранжман валутног одбора, одржава стабилност и повјерење у домаћу валуту – конвертибилну марку, чиме доприноси и одржавању свеукупне финансијске стабилности Босне и Херцеговине.

Свих 25 година радимо у интересу државе, привреде и грађана Босне и Херцеговине. Прошли смо динамичан пут од успостављања јединствене босанскохерцеговачке валуте, преко реформе платног промета и банкарског сектора, па све до бројних реализованих пројеката са домаћим и међународним финансијским институцијама, што нас је етаблирало као снажну, професионалну и одговорну институцију.

„Чињеница да ЦББиХ слови за најстабилнију и једну од најуспјешнијих институција је признање за све што смо учинили у протеклих 25 година, али и обавезе да постојеће стандарде стално унапређујемо. Успјешна реализација свих задатака и активности не би била могућа без максималне професионалности и ангажмана свих чланова наше институције“, изјавио је гувернер ЦББиХ др Сенад Софтић поводом обиљежавања 25. годишњице ЦББиХ.

ЦББиХ је и од стране релеватних домаћих и међународних организација препозната као институција с високим кредибилитетом која континуирано усклађује своје пословање с најбољим свјетским праксама централног банкарства.