Ozvaničen nastavak saradnje u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta centralnih banaka“

8.2.2023

Potpisivanjem sporazuma između Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) i Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini, ozvaničen je nastavak saradnje u sklopu projekta Švajcarskog sekreterijata za ekonomske odnose (SECO) „Jačanje kapaciteta centralnih banaka“.

Dosadašnja realizacija ovog projekta bila je veoma važna za podršku uspostavi i razvoju funkcija CBBiH – upravljanje deviznim rezervama, statistika, istraživačka funkcija, rizici, informacijska sigurnost, compliance, integritet, ljudski resursi, komunikacija i PR... Zahvaljujući pomoći i podršci SECO, CBBiH ne samo da je implementirala sve što je dogovoreno, nego je osigurala i održivost znanja i uvedenih promjena, te sinhornizaciju sa svim drugim projektima i preporukama koje je CBBiH imala od drugih organizacija i institucija.

„CBBiH učestvuje u svim ponuđenim projektnim modalitetima: bilateralna tehnička pomoć, konferencije, radionice, istraživački program.   Ovaj projekat nam daje mogućnost za razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz zemalja uključenih u Program, što je vrlo korisno, no posebno cijenimo pomoć koja  se kreira u skladu sa našim specifičnim potrebama. Program je iznimno uspješan i koristan za CBBiH te se iskreno nadamo i nastavku SECO podrške i Ženeva instituta“, izjavio je guverner CBBiH dr. Senad Softić u razgovoru s ambasadorom Švajcarske u BiH Danielom Hunnom, prilikom potpisivanja sporazuma.

 Newsletter CBBiH