Guverner CBBiH za "Dnevni avaz": Inflacija usporava

10.2.2023

Očekivana putanja inflacije u Bosni i Hercegovini slična je onoj u eurozoni – snažan inflatorni šok u 2022., koji procjenjujemo na 14,4 posto, postepeno će slabiti u naredne dvije godine.

Snažne reforme

Ovo je za „Dnevni avaz“ rekao guverner Centralne banke BiH Senad Softić, naglasivši da očekivana inflacija od 6,1 posto u ovoj i 3 posto u 2024. godini respektivno znači da će realni raspoloživi dohodak biti pod snažnim pritiskom.

- Što će dodatno usporavati i nominalnu, ne samo realnu ekonomsku aktivnost u zemlji. Uprkos neočekivano jakoj ekonomskoj aktivnosti u prvoj polovini 2022., što je bio slučaj i u drugim zemljama, zvanični podaci već podupiru naše ocjene usporavanja ekonomije u drugoj polovini 2022. godine. U 2023. očekujemo daljnje usporavanje ekonomske aktivnosti, ali ne i recesiju – kazao je Softić.

Smatra da bi dodjela kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, posebno ukoliko bude praćena snažnim reformama, mogla dovesti do značajnog rasta ekonomske aktivnosti.

- Pri tome rast ekonomske aktivnosti ne bi nužno bio praćen i rastom inflacije. Vjerujem da bi, već srednjoročno, ozbiljna predanost poboljšanju makroekonomskih uvjeta i poslovne klime u zemlji rezultirala i slabljenjem negativnih trendova na tržištu rada i rastom privatnih investicija. Time se ne bi jačala samo ekonomska aktivnost u srednjem roku nego i dugoročni ekonomski potencijal – istakao je Softić.

Norme i pravila

Naglasio je da je status kandidata prvi korak u nizu ka mnogobrojnim, veoma ozbiljnim reformama koje se odnose na usvajanje normi i pravila, propisa i standarda EU u širokom spektru oblasti, uključujući ekonomiju i vladavinu prava.

- Kada imate jednu ekonomiju koja funkcionira prema svim navedenim postulatima i standardima, postajete veoma atraktivni investitorima, i stranim i domaćim, te njihovom kapitalu. U svakom slučaju, status kandidata s obavezama ispunjavanja potrebnih preduvjeta nosi mnoštvo dugoročnih benefita, među kojima i finansijskih – rekao je Softić. 

Krug projekciie

Softić kaže da posljednje informacije, koje dolaze od relevantnih supranacionalnih institucija, signaliziraju da bi kontrakcija ekonomske aktivnosti u 2023. godini u nekim od najrazvijenijih zemalja, pa i globalne ekonomije, mogla biti blaža nego što se očekivalo.

- Optimističniji među njima čak signaliziraju da bi neke od zemalja, među kojima su i naši trgovinski partneri, mogle u potpunosti izbjeći recesiju. U tom slučaju i naše projekcije realne ekonomske aktivnosti u BiH u srednjem roku bi mogle biti revidirane naviše s majskim krugom projekcija – kazao je Softić. 

Zakon o CBBiH definira da Predsjedništvo BiH imenuje članove Upravnog vijeća CBBiH koji između sebe biraju guvernera, kazao je Softić o imenovanju novog guvernera.

 Newsletter CBBiH