Brze procjene CBBiH za 2Q 2023. godine

22.6.2023

Centralna banka Bosne i Hercegovine procjenjuje da inflatorni pritisci slabe, ali da ekonomska aktivnost u prvoj polovini 2023. godine nastavlja usporavati rast

PDF - Brze procjene CBBiH za 2Q 2023. godine

Ključne poruke: 

  • CBBiH očekuje slabljenje inflatornih pritisaka do kraja trećeg kvartala 2023. godine. Naša trenutna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9,7%, a za prvih devet mjeseci 8,1%.
  • Očekujemo da je temeljna inflacija dostigla svoj vrhunac početkom drugog kvartala, ali da najznačajniji inflatorni pritisci u projekcijskom periodu dolaze iz domaće ekonomije. Naša trenutna procjena temeljne inflacije za prvo polugodište iznosi 6%, a za prvih devet mjeseci 5,6%.
  • I dalje očekujemo usporavanje rasta realnog BDP-a u prvom polugodištu 2023. godine, ali ne i recesiju. Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište iznosi 1,1%.
  • Trenutno preovladavajući, umjereni rizici za brze procjene su takvi da postoji vjerovatnoća korekcija procjene inflacije naviše u narednim periodima, a rasta realnog BDP-a naniže.Newsletter CBBiH