Visoki predstavnik izrazio punu i nedvosmislenu podršku Centralnoj banci Bosne i Hercegovine

20.3.2024

Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine i razgovarao sa guvernerkom dr. Jasminom Selimović.

Tokom razgovora, visoki predstavnik je izrazio punu i nedvosmislenu podršku Ureda visokog perdstavnika Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, istakavši da su stabilnost i nezavisnost Centralne banke Bosne i Hercegovine u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i zemlje u cjelini.

Guvernerka Selimović je zahvalila na podršci međunarodne zajednice Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, te naglasila da je uloga Centralne banke Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija, naročito u slučaju otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, od izuzetnog je značaja. S tim u vezi, Centralna banka Bosne i Hercegovine će nastaviti raditi na jačanju institucije i očuvanju stabilnosti monetarnog sistema Bosne i Hercegovine kao jednog od ključnih faktora u procesu jačanja bh. ekonomije i predstojećih evropskih integracija.

Guvernerka je posebno istakla projekat uključivanja Bosne i Hercegovine u Jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA), u koji su uključene zemlje Zapadnog Balkana, i za koji Centralna banka Bosne i Hercegovine ima podršku EU. U tom procesu, Centralna banka Bosne i Hercegovine kontinuirano provodi aktivnosti na pripremi i izgradnji potrebne infrastrukture i učestvuje u svim aktivnostima sa ostalim institucijama u Bosni i Hercegovini.

 Visoki predstavnik Schmidt poželio je uspjeh guvernerki Selimović u radu i vođenju jedne od najznačajnijih državnih institucija.Newsletter CBBiH