Guvernerka Selimović prisustvovala Proljetnim sastancima MMF i Grupacije Svjetske banke u Vašingtonu

20.4.2024

Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Jasmina Selimovića prisustvovala je, kao član bh. delegacije, Proljetnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koji su održani od 17. do 19. aprila 2024. godine u Vašingtonu.

Ovogodišnje zasjedanje bilo je posvećeno globalnim ekonomskim izazovima, finansijskoj stabilnosti, smanjenju siromaštva, održivom razvoju i međunarodnoj saradnji. Sastanci su, generalno, prilika za kreatore politika, ekonomiste i finansijske stručnjake za razmjenu ideja, rješavanje gorućih pitanja i saradnju na strategijama za otporniju globalnu ekonomiju.

Tokom boravka u Vašingtonu guvernerka Selimović je, uz ostale članove bh. delegacije, prisustvovala nizu sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a, zamjenikom generalne direktorice MMF-a Boom Lijem, izvršnim direktorom i zamjenikom izvršnog direktora MMF-a  Paulom Hilbersom i Lucom Dresseom, direktorom Evropskog odjela MMF-a Alfredom Kammerom i šeficom Misije MMF-a za BiH Alinom Iancu. Bilateralne sastanke održala je sa zvaničnicima Svjetske banke, Antonellom Bassani, potpredsjednicom za region Evrope i Centralne Azije, i Eugenom Rhuggenaathom, izvršnim direktorom u Svjetskoj banci.

Guvernerla dr. Jasmina Selimovic i zamjenik generalne direktorice MMF-a Boo Li

Tokom ovih sastanaka razgovarano je o aktuelnim programima saradnje, tekućim makroekonomskim kretanjima i očekivanjima u narednom periodu. Guvernerka je, između ostalog, ukazala na značaj i ulogu CBBiH u očuvanju monetarne stabilnosti u zemlji, a posebno je istakla aktivnosti i planove CBBiH u narednom periodu, naglasivši dalje unaprjeđenje sistema plaćanja i usklađivanje sa SEPA-om (Jedinstveno plaćanje u europodručju) i TIPS-om (instant plaćanje u EU). Na ovom projektu ostvarena je bliska saradnja sa Svjetskom bankom i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Zamjenik izvršnog direktora MMF-a Luc Dresse i guvernerka dr. Jasmina Selimović

MMF i Svjetska banka su dali punu podršku CBBiH u nastavku provođenja svog mandata i planiranih aktivnosti.

Antonella Bassani potpredsjednica Svjetske banke za regiju Europe i središnje Azije, Jasmina Selimović guvernerka CBBiH i Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto

Guvernerka je prisustvovala i sastanku belgijsko-holandske Konstituence, kojoj pripada Bosna i Hercegovina, kao i sastanku zatvorenog tipa kojeg je direktor Sektora za Evropu MMF-a organizirao s guvernerima i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope.Newsletter CBBiH